top of page
Skribentens bildMelisha Linnell

Rivus Batteries lyfts i ny artikel i Göteborgs-posten!



Rivus Batteries är företaget som vill revolutionera energilagring med en ny typ av organiska flödesbatterier. Starten går i Göteborg där Sveriges första anläggning nu installeras i pilotskala. Företagets lösning bygger på organiska material istället för kritiska metaller som litium, något som både sänker kostnaderna och ökar hållbarheten. Nu lyfts företaget i en ny artikel i Göteborgs-posten.



Rivus vann Founders Challenge i 2023 och har sedan dess gjort en fantastisk resa för sin innovation - att skapa en mer miljövänlig energiomställning med sina metallfria flödesbatterier - och resan har bara börjat !


Vi från Founders Loft hejar på det fantastiska teamet på Rivus; Cedrik Wiberg, Andreas Kölling, Lisa Åkerlund, Eduardo Maurina Morais m.flera och ser fram emot era nya projekt för att skapa verklig skillnad!


I artikeln, som är skriven av journalisten Johan Augustin kan man bl.a läsa att Rivus ska installera batteri vid HSB Living Lab på Chalmers där solpaneler på byggnadens fasad kommer att leverera el - som lagras i de organiska batterierna.


Projektet sker i samarbete med ingenjörsföretaget Bengt Dahlgren AB och Andreas Fränne, energiingenjör på Bengt Dahlgren citeras i artikeln; "Detta är ett nytt typ av batteri i Sverige och vi ser fram emot att lära oss tekniken".


Rivus flödesbatterier använder organiska molekyler uppbyggda av kol, väte, kväve och syre, vilket innebär att de slipper importera tungmetaller från Kina och Ryssland. Tekniken har testats i labb och kommer nu att implementeras i större skala.


"Vi vill visa att våra batterier har lång livslängd och kan hålla i upp till 20 år", citeras Cedrik Wiberg, VD för Rivus Batteries.


Företaget har även planer på att installera en större batterianläggning hos ett fastighetsbolag i Göteborg under nästa år.


Om Rivus Batteries

Rivus utvecklar vattenbaserade organiska elektrolyter för flödesbatterier. Istället för att fylla flödesbatterier med salter av tungmetaller, såsom vanadin som importeras exempelvis från Kina och Ryssland, fylls batterierna med organiska material som enkelt kan syntetiseras från standardbulkämnen som är tillgängliga i obegränsade mängder. Rivus grundades år 2019 som en spin-off från Chalmers tekniska högskola och använder teknologi som vidareutvecklades under forskning vid Åbo universitet och Danmarks tekniska universitet.

Rivus är en del av Founders Loft inkubator.

För att veta mer, besök gärna: www.rivus-batteries.com



Commentaires


bottom of page