(Från vänster) Jeroen Thijssen, Alexander Losjö Dahlström, Emil Petzén och Jesper Larsson är grundarna av startupet Saveabl. Tillsammans skapar de en matkasse med räddade råvaror från lokala aktörer som annars hade slängts av producenterna. De vill även bygga in tech i sin affärsidé på sikt för att göra tjänsten enkel och användarvänlig för alla.

”Idag slängs 1/3 av all mat som produceras i världen. Om matsvinnet var ett land så skulle det klassas som den tredje största växthusgasutsläpparen efter USA och Kina. Genom att hitta och fånga upp maten som kommer att gå till spillo långt innan maten blir dålig, och skapa smarriga recept på det så vill vi göra skillnad på riktigt. Vår vision har alltid varit enkel. Vi vill göra det enklare och billigare att vara klimatsmart. Och vi vill som företag vara en del av att skapa en Zero Food Waste Generation.”
Jeroen Thijssen, VD och medgrundare

Saveabl. är en matkasse baserad på räddade matvaror som riskerar att kastas trots att de håller en hög standard. Saveabl’s egna kock Emil Petzén tar varje vecka fram nya recept som är helt baserade på utbudet av mat som behöver räddas hos gårdar och producenter. Därefter samlas maten ihop och packas till en matkasse som kunden får levererad hem till dörren. På Saveabls egna plattform vill bolaget skapa ett community för sina användare där de publicerar videoklipp när kocken Emil går igenom recepten steg för steg och visar de där små tricksen som gör att maträtten blir till magi.

Den 19 Augusti klockan 21.00 kommer vi att kunna se team Saveabl. pitcha sitt startup i serien Draknästet  SVT framför panelen som består av Jacob de Geer, Shervin Razani, Sara Wimmercranz, Lena Apler och Jonas Eriksson.

Idag släpper Saveabl. även sin andra matkasse som går att beställa om ni bor i Göteborgs innerstad. Max antal kassar är 40 stycken så det är först till kvarn som gäller! 

Saveabl., som tidigare gick under namnet Foodybox, har varit en del av Founders Lofts förinkubatorprogram i ungefär sex månader. På distans får de månadsuppföljningar och stöttning hur de ska verifiera sin idé och prioritera rätt saker i ett så pass tidigt skede som bolaget befinner sig i.

Har du också en affärsidé som du vill testa? 
Ansök till vår förinkubator här

Läs mer om Saveabl. här

 

 

sv_SESwedish