Jonatan Redvik, grundare av Appland, satt i vår inkubator mellan åren 2011 och 2015. För en tid sedan såldes bolaget till Kinesiska telekomföretaget OnMobile för ungefär 150 miljoner kronor. Vi träffar Jonatan och tar pulsen på en framgångsrik, ödmjuk och erfaren entreprenör.

Hur skulle du beskriva dig själv och hur beskriver dina vänner / kollegor dig?

På Appland är våra anställda, kunder och leverantörer vår största tillgång. Viktigt att vara lyhörd och försöka förstå och lösa deras problem. För att fatta rätt beslut är det viktigt att förstå hur vi jobbar och varför, oberoende av om det är teknik, marknadsföring, försäljning, ekonomi, finansiering, juridik eller support/underhåll. 


Berätta om din på inkubatorn. Vilket problem hade ni identifierat att ni ville ni lösa med ert startup? 

Vi flyttade in på inkubatorn 2011. Problemet vi ville lösa var att teleoperatörer tappade relevans för konsumenter, som var mer intresserade av Google, Facebook, Apple, etc. Lösningen var att man skulle kunna köpa appar via sitt telefonabonnemang, vilket inte fanns på den tiden. 

Vad var det viktigaste som du och bolaget fick hjälp med?

Tre saker
1) Coacher, som hjälpte till att tänka rätt och öppnade dörrar till ex.v. finansiering.
2) En motiverande arbetsmiljö. Stor skillnad att sitta själva hemma/café/etc. mot att sitta på en inkubator med en riktig arbetsmiljö och 40 likasinnade personer. Pga subvention från kommun/landsting kunde inkubatorn erbjuda hyra som var överkommlig även för ett fattigt startup. 3) Inkubatorn gjorde att vi blev en del av startup-ekosystemet (Almi, Connect Väst, VGR, etc) i Göteborg.

Beskriv de viktigaste milstolparna som bolaget uppnådde under inkubationstiden.

Två saker:
1) Vi lyckades säkra vår första finansiering från VGR, mycket tack vara inkubatorn och våra coacher. 2) Vi lyckades komma ut med en MVP och tjäna våra första kronor efter cirka 9 månader. 

När började du intressera dig för tech? 

Min pappa var programmerare och vi hade en dator hemma. Kanske var jag 10 år när han började lära mig programmera.

Vad är så fascinerande med att arbeta inom tech?

Jag tycker det är lite som Lego. Byggklossarna är AI, IoT, AR/VR, 5G, AWS, Node.js, osv. Det är bara upp till din fantasi vad du kan göra med byggklossarna!  

Vad är dina bästa råd och tips till andra entreprenörer som precis börjat sina startup-resor?

Var inte för hemlig med din affärsidé. Fråga och ta hjälp, även om det kostar lite, men våga också lita på din egen instinkt och vad som är rätt väg.

Appland såldes till telekomföretaget OnMobile för en tid sedan. Hur känns det att ha sålt av ett företaget som du arbetat med så länge?

Skönt att vara i mål efter 8 år. När man tar in riskkapital måste det finnas en exitplan. Rätt rådgivare inför försäljning är också viktigt! 

Vad är nästa steg för dig som entreprenör? 

Jag sitter fortfarande i koncernledningen hos köparen av Appland, men hoppas kunna lägga mer tid på rådgivning till digitala bolag och startups, vilket jag tycker är väldigt motiverande.

 

sv_SESwedish